Sveti Domink Savio

Radije umrijeti nego sagriješiti !

 

Ove riječi bi se mogle pripisati nekom tko je proveo čitav život u klauzuri,nekom strogom samostanu ili,pak, nekome mistiku.
Ali, te riječi izrekao je dječak.
Taj dječak je bio Dominik Savio.
Rodio se kao prvo od desetero djece , od oca Karla i majke Brigite, 2. travnja 1842. godine u selu Riva di Chieri, u torinskoj provinciji. Kršten je istoga dana , a prvu svetu pričest primio je sa 7 godina.

To je za njega bio veličanstven dan. Tada je sebi zadao obećanja kojih će se držati cijeli svoj kratkotrajni život:

    • 1. Ispovijedat ću se često i ići na pričest svaki put kad mi ispovjednik dopusti.

 

    • 2. Slavit ću svečano blagdane.

 

    • 3. Moji će prijatelji biti Isus i Marija.

 

    4. Radije umrijeti, nego sagriješiti.

Kao dvanaestogodišnjak prvi put se susreće sa don Boscom .U njemu stječe prijatelja, savjetnika i duhovnika. Dominik ostaje tri godine u Boscovom oratoriju . Tu je na pomoći svim dječacima kao uzor, ali i kao opominjatelj. Psovku nije podnosio, ružne slike iz časopisa bi trgao na komadiće, a tučnjave sprečavao. Zaokupljen je bio svetošću. Dan prije imendana, don Ivan Bosco rekao je dečkima iz oratorija da mu na papirić napišu što bi oni najviše željeli , a da im on to može i podariti. Od hrpe papirića, na kojima je bilo i hirovitih pa i šaljivih želja , posebno se zadržao na jednome. To je bio Dominikov papirić na kome je pisalo: „ Pomognite mi da budem svet!“ Don Bosco je znao da ovo nije obična želja,a bio je svjestan da i Dominik nije običan dječak. Rekao mu je : „Budi radostan! Sve što te uzrujava i muči, nije od Gospodina. Odbaci to od sebe! Ti si učenik i tvoja je dužnost marljivo učiti , ali kad je vrijeme molitve, isto tako marljivo moli! Treba biti dobročinitelj. Pomogni svojim drugovima kad im je najpotrebnije, i kad imaš malo vremena za druge, i kada ti je teško. To je recept za svetost.“
Godine 1856. Dominik osniva Družbicu Bezgrešne. Učinio je to jednog svibanjskog jutra, poslije svete mise , kada je zatekao tužnog don Bosca , tužnog jer se to jutro nitko od polaznika nije pričestio. Ova Družbica nadživjet će Dominika punih stotinu godina.
Dominikovo zdravlje se naglo pogoršalo. Don Bosco mu savjetuje da pođe kući . Predosjećajući da se više neće vratiti, Dominik pita don Bosca što još može učiniti za Gospodina. Don Bosco mu odgovara neka svoje trpljenje daruje Gospodinu. Ali, Dominiku to nije dosta te pita:„Što još…?“ Don Bosco mu sa „knedlom u grlu“ odgovara : „Daruj mu svoj život! ” Rastanak ova dva buduća sveca sigurno nije bio lagan jer su znali da se na zemlji više neće vidjeti.
Okružen ljubavlju bližnjih , samo osam dana nakon dolaska u roditeljski dom , pred početak ranog proljeća, kada se priroda počinje buditi iz zimskog sna, 8. ožujka 1857. godine, Dominik svoju čistu dušicu poklanja Gospodinu, kako ga je savjetovao Ivan Bosco. Poslije večernje svete mise , dječacima je u oratoriju , umjesto „laku noć“, don Bosco rekao : „ Večeras je na zemlji jedan anđeo manje, ali je na nebu jedan više.“
Sa nenapunjenih petnaest godina, Dominik je ostavio neizbrisiv trag. Pokopan je 11. ožujka na groblju u Mondoniju.
Već iduće godine ( 1858. ), na Dominikov zaziv, ozdravlja njegov prijatelj iz oratorija. Biskupski proces beatifikacije Dominika Savija počinje 1908. godine, a apostolski na dan Gospe Lurdske, 1914. godine. Njegovo tijelo je preneseno u Torino iste godine u listopadu. Prvi dekret o junačkim krepostima daje papa Pio XI.,9. srpnja 1933. godine. Od tada ga sveopća Crkva zove Časnim. Papa Pio XII. izdiže ga na čast oltara 1950. godine proglašavajući ga blaženikom. Na stogodišnjicu proglašenja dogme o Bezgrešnom začeću BD Marije , 12. lipnja 1954. godine, blaženi Dominik Savio postaje svetac, priznanjem dvaju novih čuda , što su se dogodila uz njegov zagovor.
Možemo slobodno reći da je Dominik Savio najljepši cvijet iz don Boscova vrta.
Zaštitnik je dječaka, dječjih zborova, zborova, ministranata, maloljetnih prijestupnika, lažno optuženih osoba.
U Hrvatskoj ima samo jedna župa kojoj je on patron. U Osječko-đakovačkoj nadbiskupiji , u gradu Slavonskom Brodu ( naselje Kolonija ) ,osnovana je 1980.godine župa sv. Dominika Savija.
Sveti Dominiče Savio, moli za nas!